PEMBERITAHUAN PRIVASI


Maklumat Penting

Notis Privasi ini bertujuan untuk memberi anda maklumat tentang cara kami mengumpul dan memproses data peribadi anda apabila anda menggunakan laman web atau apl Notis Privasi ini dipautkan. Notis Privasi ini merangkumi sebarang data peribadi yang anda berikan apabila anda membuat akaun, membeli produk atau berinteraksi dengan kami. Di mana anda telah berinteraksi dengan kami, anda telah bersetuju dengan pengumpulan dan pemprosesan data peribadi anda seperti yang ditetapkan oleh terma Notis Privasi ini.

Kami ingin memastikan anda tahu siapa kami, bagaimana anda boleh menghubungi kami, data peribadi yang kami proses, cara kami menggunakannya, siapa yang kami kongsikan, berapa lama kami menyimpannya dan pilihan yang anda perlukan untuk melaksanakan hak undang-undang anda.

Adalah penting untuk anda membaca Notis Privasi ini bersama-sama dengan mana-mana notis privasi lain yang kami mungkin berikan apabila kami mengumpul atau memproses data peribadi anda supaya anda menyedari sepenuhnya bagaimana dan mengapa kami menggunakan data anda. Khususnya, sila baca Notis Privasi ini bersama-sama dengan Dasar Kuki kami.

Notis Privasi ini merangkumi topik berikut:

 • Maklumat penting
 • Siapa kita
 • Bagaimana untuk menghubungi kami mengenai Notis Privasi ini
 • Data peribadi yang kami kumpul dan gunakan
 • Siapa yang kami kongsikan data peribadi anda dengan
 • Berapa lama data peribadi anda akan disimpan untuk
 • Pemindahan data peribadi anda keluar dari Malaysia
 • Kawal maklumat anda
 • Memastikan maklumat peribadi anda selamat
 • Bagaimana untuk mengadu
 • Perubahan kepada Notis Privasi ini

Siapa kita

Laman web ini dimiliki dan dikendalikan oleh C & J Clark (M) Sdn Bhd, yang merupakan sebahagian daripada kumpulan syarikat Clarks.

C & J Clark (M) Sdn Bhd adalah sebuah syarikat yang berdaftar di Malaysia (nombor pendaftaran syarikat 637500-V) dengan pejabat berdaftar di Aras 8, Centrepoint North Tower, Mid Valley City, Lingkaran Syed Putra, 59200, Kuala Lumpur, Malaysia., Malaysia.

Apabila kami menyebut "Clarks", "kami", "kami" atau "kami" dalam Notis Privasi ini, kami merujuk kepada C & J Clark (M) Sdn Bhd.

Untuk tujuan perundangan perlindungan data, kami adalah pengawal data bagi data peribadi anda.

Bagaimana untuk menghubungi kami mengenai Notis Privasi ini

Kami telah melantik Pegawai Perlindungan Data yang bertanggungjawab untuk menyelia soalan berhubung dengan Notis Privasi ini. Jika anda mempunyai sebarang komen, soalan atau permintaan berhubung dengan Notis Privasi ini atau cara kami mengendalikan data peribadi anda, sila alamatkannya kepada Privasi, Kotak No. 87, C. & J. Clark International Limited, 40 High Street, Street, Somerset, BA16 0EQ atau e-mel kepada kami di: privacy@clarks.com.

Maklumat peribadi yang kami kumpulkan dan gunakan

Jika anda telah mencipta akaun dengan kami, atau memesan item daripada kami, atau mengambil bahagian dalam acara pemasaran atau promosi kami, atau sebaliknya berinteraksi dengan laman web atau apl kami, kami akan menggunakan data peribadi anda dalam beberapa cara yang berbeza. Kami hanya akan dapat mengumpul data peribadi anda jika anda secara sukarela menyerahkan data peribadi kepada kami. Malangnya, jika anda memilih untuk tidak menyerahkan data peribadi anda kepada kami atau kemudiannya menarik balik persetujuan anda terhadap penggunaan data peribadi anda, kami mungkin tidak dapat menyediakan produk atau perkhidmatan kami kepada anda, atau akses ke laman web atau apl Notis Privasi ini dipautkan.

Jadual di bawah menetapkan cara kami menggunakan data peribadi anda, yang akan anda berikan secara sukarela, menunjukkan data peribadi yang kami kumpulkan dan mengapa.

Kategori data peribadi

Tujuan untuk diproses

Nama dan maklumat hubungan (seperti alamat e-mel, nombor telefon dan alamat pos)

Hantarkan pembelian anda kepada anda

 

Kirimkan mesej perkhidmatan kepada anda melalui e-mel atau teks, seperti kemas kini pesanan

 

Hantarkan maklumat melalui e-mel atau pos mengenai produk atau perkhidmatan baru kami

 

Pencegahan dan pengesanan penipuan

 

Untuk mendaftarkan anda dengan akaun Clarks

 

Analisis data atau pasaran

 

Lakukan pemperibadian laman web untuk mengembangkan produk, perkhidmatan, aplikasi

 

Hantarkan e-mel kepada anda apabila anda meninggalkan barang di dalam bakul anda

 

Maklumat / sejarah pembelian

Simpan rekod pembelian anda dengan kami

Hantarkan pembelian anda kepada anda

Kirimkan mesej perkhidmatan kepada anda melalui e-mel atau teks, seperti kemas kini pesanan

Kirimkan maklumat yang relevan kepada anda melalui e-mel atau pos atau media sosial mengenai produk atau perkhidmatan baru kami

Pencegahan dan pengesanan penipuan

Buat keputusan mengenai iklan Clarks yang ditunjukkan kepada anda semasa anda melayari web atau aplikasi

Kami menggunakan maklumat ini untuk membantu kami meningkatkan dan memantau kualiti produk dan perkhidmatan kami yang diberikan kepada anda.

Untuk lebih memahami pilihan anda dan membuat keputusan mengenai iklan Clarks yang ditunjukkan kepada anda semasa anda melayari web atau aplikasi

Analisis data atau pasaran

Maklumat tarikh lahir

Pencegahan dan pengesanan penipuan

Untuk menghantar hadiah pada hari lahir anda

Maklumat pembayaran (kami tidak menyimpan maklumat ini)

Lakukan pembayaran dan berikan bayaran balik

Pencegahan dan pengesanan penipuan

Hubungi sejarah dengan Clarks contohnya melalui telefon, e-mel atau di media sosial

Memberi perkhidmatan dan sokongan pelanggan

Latih kakitangan kami

Maklumat yang anda berikan semasa mendaftar ke program kesetiaan atau memasuki pertandingan atau cabutan hadiah, bermain permainan dan menyelesaikan tinjauan (termasuk maklumat hubungan dan catatan sebenar anda)

Untuk memudahkan penyertaan anda dalam program kesetiaan atau pertandingan atau cabutan hadiah

Analisis data atau pasaran

Maklumat peranti: maklumat mengenai komputer, telefon atau peranti lain yang anda gunakan untuk melihat laman web atau aplikasi seperti jenis peranti, sistem operasi, versi perkakasan, jenis penyemak imbas, pengecam peranti unik , alamat IP dan ID iklan


Maklumat log: maklumat mengenai cara anda menggunakan laman web atau aplikasi kami seperti jenis kandungan yang anda lihat atau terlibat, kekerapan dan jangka masa aktiviti anda, masa akses, bahasa, alamat IP dan halaman yang anda lawati sebelum atau setelah menavigasi dari laman web

 

Maklumat peranti dan log tidak akan dikaitkan dengan anda sebagai individu yang dinamakan melainkan anda log masuk ke akaun anda atau anda telah memberikan persetujuan untuk menerima komunikasi e-mel dari Clarks dengan melanggan e-mel Clarks.

Tingkatkan laman web kami dan tetapkan pilihan lalai untuk anda (seperti bahasa dan mata wang)

Menunjukkan iklan Clarks semasa anda melayari laman web
Pencegahan dan pengesanan penipuan

Pastikan laman web atau aplikasi dipaparkan dan berfungsi dengan betul pada peranti anda (mis. Pastikan halaman dimuat dengan betul pada peranti anda dan bahasa dan mata wang yang dipaparkan adalah betul untuk negara tempat anda berada)


Berikan kami maklumat analisis mengenai penggunaan laman web atau aplikasi

Jadikan laman web atau aplikasi selamat

Buat keputusan mengenai halaman, gambar dan iklan untuk dipaparkan kepada anda di laman web dan aplikasi Clarks

Untuk lebih memahami pilihan anda dan membuat keputusan mengenai kandungan yang kami hantarkan kepada anda dalam e-mel pemasaran Clarks

Buat keputusan mengenai iklan yang anda lihat di laman web dan aplikasi yang bukan milik Clarks

Apabila anda mendaftar ke e-mel kami, anda menyetujui penggunaan teknologi penjejakan e-mel (piksel) melalui pihak ketiga untuk mengumpulkan data seperti sama ada e-mel telah dihantar kepada anda dan jika anda membukanya. Data ini hanya dapat dilihat pada tahap tanpa nama kepada pasukan kami untuk membolehkan mereka menyemak dan mengambil tindakan berdasarkan keberkesanan kempen dalam talian. Anda boleh memilih untuk tidak menerima e-mel pada bila-bila masa

Kaitkan peranti yang berbeza yang anda gunakan antara satu sama lain supaya halaman, gambar dan tawaran yang anda lihat di seluruh peranti konsisten.

Gambar CCTV dirakam di kedai kami

Penggunaan peralatan rakaman CCTV di dalam dan di sekitar kedai kami untuk tujuan pemantauan dan keselamatan. Kami mungkin berkongsi rakaman CCTV di mana perlu kepada Polis. Ini dikawal dengan ketat

Komen dan foto media sosial yang anda hantar di laman media sosial di mana anda telah menyebut dan menandakan Clarks

Kami mungkin ingin memberi respons atau reaksi anda, terutamanya jika anda gembira, atau tidak berpuas hati dengan sesuatu. Penting bagi kami untuk mengetahui pendapat anda tentang kami dan produk yang kami sediakan kepada anda.

 

Kami memastikan bahawa pengumpulan dan penggunaan data peribadi anda sah. Oleh itu, untuk tujuan yang disenaraikan di atas, kami hanya menggunakan data peribadi anda jika salah satu syarat berikut berlaku:

 1. Anda telah memberikan persetujuan anda kepada kami
 2. Kami memerlukan data peribadi anda untuk prestasi kontrak anda masukkan ke dalam dengan kami, seperti apabila anda membeli produk melalui laman web atau aplikasi
 3. Kita perlu mematuhi tanggungjawab undang-undang
 4. Kami perlu melindungi kepentingan penting anda
 5. Data anda diperlukan untuk kepentingan umum, atau
 6. Kami mempunyai kepentingan yang sah dalam memproses data peribadi.

 

Siapa kita berkongsi maklumat peribadi anda dengan

 

Kami berkongsi data peribadi anda dengan kategori syarikat berikut sebagai sebahagian daripada dapat menyediakan perkhidmatan kami kepada anda: 

 

 • Anggota kumpulan syarikat Clarks, di mana mereka membantu kami dalam menyediakan perkhidmatan kami kepada anda
 • Syarikat yang membantu kami menyediakan produk atau perkhidmatan kami kepada anda, seperti penyedia perkhidmatan pembayaran, pengendali gudang dan syarikat penghantaran
 • Penyedia perkhidmatan pemasaran, seperti agensi pemasaran dan rakan pengiklanan yang membantu kami memasarkan perniagaan kami
 • Penyedia perkhidmatan teknologi, seperti syarikat yang menyokong IT kami, membantu kami menganalisis data yang kami pegang, menghantar komunikasi kepada pelanggan kami dan membantu kami mengembangkan dan menghoskan laman web dan aplikasi kami
 • Penasihat profesional, seperti syarikat yang memberi kami nasihat undang-undang atau kewangan
 • Agensi rujukan kredit, agensi penguatkuasaan undang-undang dan pencegahan penipuan, jadi kami dapat membantu menangani penipuan dan aktiviti haram yang lain
 • Syarikat yang diluluskan oleh anda, seperti laman media sosial atau platform / aplikasi lain (sama ada dalam talian atau sebaliknya) di mana anda memperoleh produk atau perkhidmatan kami atau mengambil bahagian dalam acara pemasaran atau promosi kami, atau berinteraksi dengan kami
 • penyedia hosting pihak ketiga yang berkenaan untuk acara dan syarikat tiket. Sekiranya persetujuan anda jika diberikan, gambar dan video acara ini boleh dikongsi di media sosial dan laman web kami; dan
 • jika mana-mana bahagian perniagaan kami disumberkan, dijual, atau digabungkan, jika dibenarkan oleh undang-undang, kami akan berkongsi data anda dengan penyedia baru sehingga kami dapat terus menjual produk kepada anda dan mereka mungkin menggunakan data peribadi anda dengan cara yang sama seperti dinyatakan dalam dasar ini. Sudah tentu kami akan memberitahu anda mengenai perubahan tersebut dan memberi anda peluang untuk memilih untuk tidak memilih data anda yang dikongsi dengan penyedia baru.


Berapa lamakah data peribadi anda akan disimpan

Kami akan memegang maklumat anda selagi anda mempunyai akaun anda, atau selagi diperlukan untuk dapat menyediakan produk atau perkhidmatan kepada anda, atau (dalam hal mana-mana kenalan yang anda mungkin ada dengan kami) selagi perlu untuk menyediakan laporan berkaitan sokongan dan analisis trend sahaja.

Jika perlu atau diperlukan secara munasabah untuk memenuhi keperluan undang-undang atau kewangan atau pengawalseliaan, menyelesaikan pertikaian, mencegah penipuan dan penyalahgunaan, atau menguatkuasakan terma dan syarat kami, kami juga mungkin menyimpan beberapa maklumat anda seperti yang diperlukan, walaupun selepas anda menutup akaun anda atau tidak lagi diperlukan untuk menyediakan produk atau perkhidmatan kepada anda.

 

Pemindahan data peribadi anda di luar Malaysia

Untuk memproses data peribadi anda untuk tujuan yang dinyatakan dalam Notis Privasi ini, kami boleh memindahkan data peribadi anda kepada pihak ketiga dan syarikat lain dalam kumpulan kami yang berpangkalan di luar Malaysia untuk menyediakan produk atau perkhidmatan kepada anda atau seperti yang dipersetujui oleh anda.

Apabila kami memindahkan data peribadi anda keluar dari Malaysia, kami melampirkan tahap perlindungan yang sama kepadanya (seperti yang akan diterima di Malaysia) dengan memastikan sekurang-kurangnya satu daripada perlindungan berikut dilaksanakan:

 • Kami hanya akan memindahkan data peribadi anda ke negara, wilayah atau sektor dalam negara yang dianggap memberikan tahap perlindungan data peribadi yang mencukupi oleh undang-undang perlindungan data peribadi di Malaysia
 • Pemindahan tersebut tertakluk pada komitmen yang mengikat dan dapat dilaksanakan secara sah ke atas penerima untuk melindungi data peribadi
 • Pemindahan dibuat tertakluk kepada peraturan korporat yang mengikat.
 • Pemindahan dilakukan berdasarkan penyimpangan dari sekatan pemindahan data peribadi ke luar Malaysia (seperti di mana anda memberikan persetujuan anda, pemindahan itu diperlukan untuk pelaksanaan kontrak dengan anda, atau pemindahan itu diperlukan untuk penubuhan, latihan atau pertahanan tuntutan undang-undang)
 • Di mana anda memberikan persetujuan anda, pemindahan itu diperlukan untuk pelaksanaan kontrak dengan anda, atau pemindahan itu diperlukan untuk penubuhan, pelaksanaan atau pembelaan tuntutan undang-undang dll.


Kawalan ke atas maklumat anda

Di bawah undang-undang perlindungan data peribadi Malaysia, anda mempunyai beberapa hak penting yang tersedia untuk anda, yang mungkin secara ringkasnya, termasuk:

 • Dimaklumkan mengenai bagaimana maklumat peribadi anda digunakan (semoga Notis Privasi ini menjelaskan semuanya)
 • Akses maklumat peribadi yang kami simpan mengenai anda
 • Minta agar kami memindahkan elemen data anda ke penyedia perkhidmatan lain
 • Minta kami untuk memperbaiki segala kesalahan dalam maklumat anda yang kami simpan
 • Minta penghapusan maklumat peribadi mengenai anda dalam situasi tertentu
 • Terima maklumat peribadi mengenai anda yang telah anda berikan kepada kami, dalam format terstruktur atau meminta kami untuk memindahkan maklumat tersebut ke penyedia perkhidmatan lain
 • Hentikan sebarang pemasaran langsung
 • Objektif untuk memproses data peribadi anda
 • Anda boleh meminta kami untuk menyekat atau menangguhkan pemprosesan data peribadi anda dalam keadaan tertentu, misalnya jika anda mahu kami menyekat pemprosesan semasa ketepatan data peribadi sedang ditentukan
 • Hak untuk tidak dikenakan keputusan automatik yang secara signifikan mempengaruhi Anda, namun, kami hanya akan menggunakan pembuatan keputusan automatik dalam keadaan terbatas
 • Hak untuk menarik balik persetujuan anda, di mana pemprosesan data peribadi anda berdasarkan persetujuan, anda boleh menghapusnya kapan saja


Untuk maklumat lanjut mengenai hak anda, termasuk keadaan di mana ia terpakai, lihat https://www.pdp.gov.my/jpdpv2/?lang=en.

Jika anda ingin melaksanakan hak anda, sila:

 • e-mel atau menulis kepada kami di Privasi, Box No. 87, C. & J. Clark International Limited, 40 High Street, Street, Somerset, England BA16 0EQ atau e-mel Privacy@Clarks.com
 • marilah kita mempunyai maklumat yang mencukupi untuk mengenal pasti anda
 • beritahu kami maklumat yang berkaitan dengan permintaan anda

Kami cuba membalas semua permintaan yang sah selaras dengan undang-undang perlindungan data peribadi Malaysia dan dalam apa jua keadaan, dalam tempoh satu bulan. Kadang-kadang ia mungkin mengambil masa lebih lama daripada sebulan jika permintaan anda sangat kompleks atau anda telah membuat banyak permintaan. Dalam kes ini, kami akan memaklumkan anda dan memastikan anda dikemas kini.

 

Memastikan maklumat peribadi anda selamat

Kami mempunyai langkah-langkah keselamatan yang sesuai untuk mengelakkan maklumat peribadi daripada hilang secara tidak sengaja, atau digunakan atau diakses dengan cara yang tidak dibenarkan. Kami mengehadkan akses kepada maklumat peribadi anda kepada mereka yang mempunyai perniagaan yang tulen perlu mengetahuinya. Mereka yang memproses maklumat anda akan berbuat demikian hanya dengan cara yang dibenarkan dan tertakluk kepada kewajipan kerahsiaan.

Kami juga mempunyai prosedur untuk menangani sebarang pelanggaran keselamatan data yang disyaki. Kami akan memaklumkan anda dan mana-mana pengawal selia yang berkenaan tentang pelanggaran keselamatan data yang disyaki di mana kami dikehendaki berbuat demikian.


Perubahan kepada ini Privasi Notis

Notis privasi ini diterbitkan pada 27 November 2020 dan terakhir dikemaskini pada 27 November 2020.

Sebarang perubahan yang kami buat pada Notis Privasi ini akan dipaparkan di halaman ini.

 

Dikemas kini 27 November 2020